Тваринництво

М'ясній промисловості пророкують зникнення за 15 років

М'ясній промисловості пророкують зникнення за 15 років

М’ясна промисловість зникне протягом найближчих 15 років, вважає засновник і генеральний директор компанії Impossible Foods Патрік Браун.

«Я гадаю, що люди все більше усвідомлюють, що рослинна продукція повністю замінить продукти тваринного походження в харчовому світі протягом найближчих 15 років. Це – наша місія. Ця трансформація неминуча», – заявив він у інтерв’ю CNBC.

Торік продажі тваринного білка в США склали $50 млрд, у той час як ринкова вартість рослинної продукції становила $760 млн. За частку ринку рослинних білків в США борються два великих гравці – Impossible Foods та Beyond Meat.

Цього року продажі продукції рослинного походження зросли через перебої в ланцюжку поставок, викликані COVID-19, але вони все ще сильно відстають від частки ринку м’ясних продуктів, пише euromeatnews.

Тим часом експерти в галузі харчової промисловості очікують, що в найближчі п’ять років або близько того на ринку ще відчутніше скоротиться виробництво м’ясних продуктів, а білкові продукти рослинного походження відіграватимуть все більшу роль.

«Потрібен  якийсь час, щоб штучне м’ясо набуло визнання, – зазначив директор продовольчої ярмарки Anuga Лоренц Рау. – Але врешті-решт частка ринку штучного м’яса й екологічно чистих, свіжих і перероблених продуктів значно збільшиться».

Так, дослідження, опубліковане незалежним аналітичним центром RethinkX у 2019 році, передбачило різке падіння м’ясної промисловості в найближчі 10-15 років.

«Нинішня промислово розвинена система тваринництва буде замінена моделлю «Їжа як програмна модель», у якій продукти харчування розробляються вченими на молекулярному рівні і завантажуються в бази даних, доступні дизайнерам продуктів харчування в будь-якій точці світу, – зазначається у ньому. – В результаті буде створена більш розподілена, локалізована, стабільна і стійка до зовнішніх впливів система виробництва продуктів харчування».

Вартість сучасних продуктів харчування буде вдвічі меншою від вартості продуктів тваринного походження, і вони будуть кращими за всіма функціональними характеристиками, йдеться в доповіді.