Молоко кіз мурсіана-гранадіно ідеально підходить для сиру
Іспанська порода кіз мурсіана-гранадіно зберігає високі надої впродовж усієї лактації, що забезпечує стабільні доходи цілий рік.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Молочна продуктивність цих кіз сягає до 900-1200 л молока за лактацію за правильного утримання. Та головне не кількість, а якість. Молоко мурсіана-гранадіно містить 4,5-5,5% жиру та 3,8-4,2% білка ‒ ідеальні параметри для виробництва твердих і напівтвердих сирів преміумкласу.
Особливістю породи є висока концентрація казеїну в молоці, що робить його незамінним для сироваріння. З одного літра можна отримати на 15-20% більше сиру, як порівняти з молоком звичайних порід. З річного удою кози мурсіана-гранадіно можна виробити 180-240 кг сиру.
Тварини цієї породи ‒ середнього розміру: 50-65 кг ‒ кози, 65-80 кг ‒ цапи, з міцною конституцією й відмінною адаптивністю до українських кліматичних умов. Вони невибагливі, стійкі до захворювань і мають високу плодючість: часто приносять двійні та навіть трійні окоти.
Як повідомлялося, в Україні обмаль якісної сировини для виробництва продукції козівництва.