Молоде зерно має нижчу поживну цінність, ніж те, що пройшло період дозрівання
Зернові збирають у стадії їхньої технологічної стиглості, а обмінні процеси в зерні завершуються тільки через 1-8 місяців після збирання.
У технології переробки молодого зерна існує поняття дозрівання. Наприклад, у зрілої пшениці впродовж дозрівання підвищується вихід сирої клейковини, а в олійних культур збільшується вихід олії під час їхньої обробки.
Інакше молоде зерно характеризується нижчою поживною цінністю проти зерна, яке пройшло період дозрівання: воно є менш технологічним, містить антипоживні чинники. Таке зерно не можна відразу згодовувати тваринам і птиці.
На комбікормовому заводі молоде зерно зберігають протягом чотирьох-шести тижнів. Упродовж дозрівання зерна знижується інтенсивність його дихання, витрачається запасена в полісахаридах енергія хімічних зв’язків і, насамперед, розщеплюються розчинні некрохмалисті полісахариди (НПС), які містяться у великій кількості.
Навіть у зрілому зерні та в інших компонентах раціонів є багато НПС, наприклад, у висівках – 22-35,3% сухої речовини, соняшниковому шроті – 21-30%, соєвому шроті – 9-12%, кукурудзі – 5-7%, пшениці – 7-11,4%, тритикале – 9-11%, житі – 10-12%.
Додати коментар