Тваринництво

Мікроклімат свинарника впливає на ефективність вирощування

Мікроклімат свинарника впливає на ефективність вирощування

Мікроклімат свинарських приміщень має великий вплив на ефективність вирощування поголів’я. Він залежить від двох основних чинників: вентиляції та теплоізоляції.

Аби забезпечити підтримку оптимального клімату у приміщенні, незалежно від синоптичних показників, ці чинники необхідно враховувати вже на етапі проєктування будівель і регулярно контролювати їх.

Насамперед слід акцентувати увагу на дотриманні заданих параметрів температурного режиму. Звісно, досягти цього непросто, адже кожна статевовікова група свиней має різні фізіологічні потреби щодо температури повітря.

Рекомендовані норми температурного режиму в приміщеннях для свиней такі:

– свиноматки на опоросі – 24 °С;

– підсисні поросята (зональний обігрів) – 32-37 °С;

– 5-15 кг – 24-25 °С;

– 15-25 кг – 22-23 °С;

– 25-60 кг – 20-21 °С;

– 60-90 кг – 19-20 °С;

– 90 кг до забою – 18 °С;

– свиноматки на очікуванні – 20 °С.

Так само важливо звертати увагу і на ефективну температуру – яку тварини відчувають реально, а вона відрізняється від показника термометра і залежить від низки чинників.

Детальніше читайте тут.