Майже половину м’ясного раціону українців становить курятина
Доступніше за ціною м’ясо птиці витісняє інші види м’яса у раціоні харчування українців.
На цьому наголосив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш.
У середині 2000-х років частка курятини була на рівні раціональних норм споживання і в загальних обсягах споживання м’яса усіх видів становила 38%. На яловичину припадало 26%, а на свинину – 34%.
У 2017 році частка курятини збільшилася до 47% – переважно за рахунок яловичини. При цьому частка останньої у загальних обсягах споживання м’яса усіх видів зменшилася до 16% при раціональній нормі споживання у 25%, зауважив Леонід Тулуш.
На відміну від інших сільськогосподарських тварин, торік поголів’я свійської птиці у сільгосппідприємствах не знизилося проти рівня 2016 року.
У 2017 році лише обсяг вирощування птиці у сільгосппідприємствах мав позитивну динаміку – +4,7% до 2016 року, тоді як обсяги вирощування інших видів сільгосптварин характеризуються спадним трендом.
Такий дисбаланс у виробництві м’яса значною мірою зумовлений недосконалістю державної фінансової підтримки у 2017 році, коли виробництво продукції птахівництва підтримувалося і у вигляді бюджетної дотації в режимі квазіакумуляції ПДВ, і шляхом бюджетного відшкодування ПДВ при експорті продукції птахівництва, пояснив Леонід Тулуш.
Додати коментар