Тваринництво

Лізофосфоліпіди у раціоні свиней поліпшують перетравність тваринного жиру

Перетравлення жирів у шлунково-кишковому тракті свиней через нерозчинні у воді хімічні властивості потребує емульгування жовчними солями та панкреатичною ліпазою.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

На перетравлення ліпідів впливають вік, генетична схильність, активність ферментів і склад раціону свиней. Особливої уваги потребують тварини у фазі дорощування, що поєднує відлучення з відгодівлею. У цьому віці здатність виділяти жовч для емульгування може бути все ще недостатньою. Тому можуть бути корисними емульгатори, що входять до складу кормових добавок.

Лізофосфоліпіди (LPL) ‒ природні емульгатори, які зазвичай виробляються із соєвого лецитину і використовуються як кормові добавки. Нещодавні досліди показали, що додавання до раціону свиней на відгодівлі 0,1% LPL поліпшує перетравність тваринного жиру, а також перетравність енергії, сирого протеїну та сухої речовини.

У період лактації свиноматок часто годують досхочу для оптимізації кількості молока та підтримання кондиції тіла. Однак для високопродуктивних свиноматок годівля досхочу все ще не відповідає високим потребам у поживних речовинах, що може призвести до значної втрати ваги та скорочення життєвого циклу тварини. Тому доцільно додавати в раціон кормові добавки, що містять лізофосфоліпіди.

Потужний емульгатор Elan®Digest спеціально розроблений для поліпшення засвоюваності жирів, оскільки містить оптимізовану комбінацію натуральних емульгаторів. Його використання дозволяє заощадити на кормі, збільшити живу масу тіла свиней і знизити коефіцієнт конверсії корму.