Тваринництво

Куряча тушка в Україні обходиться на 10,3% дорожче, ніж у Польщі й Угорщині

Куряча тушка в Україні обходиться на 10,3% дорожче, ніж у Польщі й Угорщині

Постійне зростання обсягів експорту м’яса птиці внаслідок завоювання нових ринків збуту великими птахокомплексами негативно впливає на ціни цієї продукції на внутрішньому ринку.

Лише у жовтні 2018 року порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту курятини зросли майже на 50 тис. тон. Невпинне скорочення пропозиції цього виду м’яса для українців дає операторам ринку можливість підвищувати на нього ціни.

Таку думку висловила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення й аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, з 2016 року в Україні простежується щорічне підвищення цін на м’ясо птиці. Середня ціна м’яса птиці, проданого по всіх каналах реалізації у 2017 році, майже на третину (+31,3%) перевищила показник 2016 року і склала 28 285,1 грн/тонна.

У січні-жовтні 2018 року ціна реалізації птиці агропідприємствами становила 27 800,8 грн/тонна, що на 2,3% менше, ніж торік.

Постійне зростання оптово-відпускних цін на м’ясо птиці протягом усього року спричинене як зростанням цін на саме виробництво через підвищення цін на електроенергію, газ і комбікорм, так і подорожчанням інших видів м’яса – яловичини і свинини, пояснила Наталія Копитець.

Так,  наприкінці 2016 року підприємства-виробники продавали курятину за 33,88 грн/кг, у такий же період 2017 року – за 44,43 грн/кг (+31,1%). У січні-жовтні 2018 року ціна була на рівні відповідного періоду минулого року – 45,7 грн/кг.

У великих супермаркетах ціни на м’ясо птиці повільно, але впевнено вийшли на середньоєвропейський рівень, наголосила Наталія Копитець. У них ціна за курячу тушку становить 53-65 грн/кг, куряче філе – 100-115 грн/кг, гомілку – 45-61 грн/кг, крило – 63-75 грн/кг, стегно – 67-80 грн/кг.

На ринках ціни на кілька гривень нижчі, але й там спостерігається тенденція до подорожчання, зауважила експерт. При цьому роздрібні ціни на тушку курячу в Україні на 10,3% вищі, ніж у Польщі та Угорщині.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2018 року ціни на всі види м’яса птиці зростуть ще на 10%. Цьому, зокрема, сприятиме зростання попиту напередодні новорічних свят і низька купівельна спроможність споживачів, які не зможуть придбати дорожчі яловичину та свинину.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!