Тваринництво

Креативність українських сироварів, ймовірно, вплинула на світові сирні тренди

Сирна індустрія орієнтується на сміливі експерименти зі смаками та формами. Саме тому попит на копчення й афінаж сирів, а також використання автентичних інгредієнтів стрімко зростає.

На таких світових сирних трендах акцентувала Оксана Чернова, сирна експертка, засновниця ProCheese Академії, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards, пише AgroPortal.

«Навіть такі мастодонти сирного ринку, як Італія та Франція, адаптуються до нових запитів, пропонуючи підкопчені версії своїх класичних PDO-сирів або створюючи незвичні поєднання, ‒ зазначила вона. ‒ Гадаю, що у формуванні таких трендів не останню роль зіграла Україна, адже саме наші сировари демонструють креативність і здатність створювати унікальні продукти, які привертають увагу міжнародної аудиторії».

Тренди 2024 року відображають також зміни у вподобаннях споживачів щодо додатків.

«Класичний трюфель, хоч і залишається популярним, проте поступається місцем нестандартним рішенням, як-от сакура, черешня чи інші автентичні інгредієнти, ‒ розповіла Оксана Чернова. ‒ Окрему увагу привертають святкові продукти, зокрема «п’яний сир», афінований у вині чи інших алкогольних напоях. У тренді ‒ їсти й не п’яніти».

Як повідомлялося, українські сири вибороли 8 нагород на World Cheese Awards 2024.