Тваринництво

Коронавірус стійкіший на поверхнях за інші віруси SARS

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Після виявлення нового коронавірусу (SARS-CoV-2) у замороженому курячому м’ясі, експортованому нещодавно з Бразилії до Китаю, учені вивчили рівень виживання трьох типів коронавірусу на різних поверхнях упакови.

Про це пише Poultry World.

Всі наявні коронавіруси викликають велику стурбованість у населення планети:

– SARS-CoV-1 став причиною важкого гострого респіраторного синдрому (SARS) у 8 тис. осіб приблизно в 2002 році;

– від респіраторного синдрому MERS-CoV на Близькому Сході в 2012 році померло близько 800 людей;

– від SARS-CoV-2, за даними ВООЗ, на планеті вже померли майже 1 млн людей.

Дослідник з Інституту харчових технологій (Італія) Густаво Мораес підтверджує, що SARS-CoV-1 виживає на пластику від 4 до 6 днів, а MERS-CoV – від 1 до 3 днів. Тепер він виявив, що новий коронавірус залишається активним протягом 4-7 днів на пакувальних поверхнях.

Ці випробування проводилися за температури від 21°C до 25°C і відносній вологості повітря до 50% для SARS-CoV-1; від 20°C до 30°C і відносній вологості повітря 30-80% – для MERS- CoV; від 21°C до 27°C і відносній вологості повітря 35-65% – для SARS-CoV-2.

На металі SARS-CoV-1 залишається активним 1-5 днів, MERS-CoV – від 1 до 3 днів, а SARS-CoV-2 – від 8 годин і більше ніж 7 днів за температурних умов і відносній вологості повітря, аналогічним дослідженням на пластмасі.

На гофрокартоні за температури від 21°C до 23°C і відносній вологості повітря 40% стійкість зберігається до 2 днів для SARS-CoV-2, що вдвічі перевищує виживання на цьому ж матеріалі для SARS-CoV-1.

Єдиним матеріалом, на якому новий коронавірус проявляє меншу стійкість, як порівняти з SARS-CoV-1, – це скло. Там він протримався до 4 днів, а SARS-CoV-1 – до 5 днів за температури від 21°С до 25°С і відносній вологості повітря до 65%.

На папері дослідження показало стійкість SARS-CoV-1до 1 дня за температури 20°C, а для SARS-CoV-2 – від 3 годин до 5 днів за температури від 22°C до 27°C і вологості –  від 36 до 65%.

«Ми бачимо, що пористі матеріали, як правило, допускають нижчу стійкість SARS-CoV-2, ніж непористі матеріали. Однак із огляду на невелику кількість доступних досліджень, цей тип спостережень слід проводити з обережністю», – вважає Густаво Мораес.

Як повідомлялося, німецькі вчені стверджують, що свині й кури не уражуються SARS-CoV-2.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями