Коли пробіотики ефективні проти сальмонели
Біологічні методи профілактики сальмонельозу не дозволять повністю позбутися патогенів чи вберегтися від їх потрапляння.
Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів Ян Шептицький, лікар ветеринарної медицини, незалежний консультант із птахівництва
«Є дослідження, згідно з якими за використання пробіотиків патогенна мікрофлора заміщується корисною. Однак на практиці все трохи інакше, – зауважив він. – Найважливіше – постійно робити тестування мікробіому в господарстві, тобто правильно і ретельно контролювати сальмонелу. І робити це на кожному етапі: від виробництва кормів до батьківського стада й інкубаторів».
Доцільність застосування пробіотиків визначається на етапі виявлення проблеми, наголосив Ян Шептицький. Наприклад, нині серйозну небезпеку являє Salmonela Infantis, яка стійка навіть до антибіотиків і деяких дезінфекційних розчинів.
«Якщо в господарстві буде виявлено такий штам сальмонели, я б радив застосувати пробіотики: в такому разі це виправдано, – пояснив експерт. – А якщо фермер не знає, чи є в його господарстві сальмонела, то нащо вдаватися до пробіотиків? Це недоцільно й витратно».
Тому насамперед треба робити дослідження для виявлення патогенної мікрофлори ще до того, як птиця захворіє, а потім уже обирати найдієвіші препарати, виходячи, зокрема, з вартості лікування, порекомендував Ян Шептицький.
Раніше ми писали, як контролювати сальмонелу на переробних підприємствах.