Тваринництво

Китай за п’ять років у 12 разів збільшив імпорт української агропродукції

Китай за п’ять років у 12 разів збільшив імпорт української агропродукції

Протягом останніх п’яти років експорт до Китаю української аграрної продукції зріс у 12 разів – з $85,7 млн у 2012 році до $1,024 млрд 2016 році, а частка у структурі аграрного експорту зросла з 0,5% до 6,7% відповідно, пише УКАБ.

Найактивніше до КНР у 2016 році постачалася соняшникова олія (24% всього аграрного експорту), пшениця (18%), кукурудза (17%) і соєві боби (6%).

Споживчі смаки китайців змінюються через зростання доходів населення, в першу чергу, прошарку середнього класу. Відбувається перехід від споживання дешевих зернових і круп до білкової продукції (молочні продукти і м’ясо).

Найбільш динамічно зростає споживання молока і м’яса ВРХ: у 2016 році на 11,5% і 15,1% відповідно проти 2012 року.

Зокрема, загальний обсяг споживання яловичини становив 7,7 млн тонн при внутрішньому виробництві 6,9 млн тонн.

Така тенденція змушує Китай нарощувати імпорт. За останні п’ять років найбільш відчутно зросли поставки мороженого м’яса ВРХ (+$2,2 млрд), свинини (+$2,2 млрд), сорго (+$1,4 млрд), виробів із борошна (+$2 млн) та субпродуктів свинини (+$1 млрд).

Основними країнами-постачальниками м’яса до Піднебесної є Бразилія (30%), Уругвай (27%) та Австралія (19%). При цьому через нещодавній скандал з реалізацією неякісного м’яса яловичини і курятини з Бразилії очікується скорочення поставок із цієї країни, що відкриває перспективи експорту не лише для вже відомих на світовому ринку лідерів – Австралії й Індії, але й для України.

Головною перешкодою для розширення ринків збуту яловичини є відсутність визнання відповідних сертифікатів якості.

Для вирішення цієї проблеми наприкінці квітня очікується інспекційний візит делегації Генеральної адміністрації нагляду за якістю, інспекції та карантину КНР. Інспектори з Китаю оцінюватимуть державну систему контролю за виробництвом яловичини в Україні, зокрема, роботу Держпродспоживслужби.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!