Тваринництво

Карантин зумовив зростання цін на живець свиней

У першій половині березня середня ціна закупівлі свинини живою масою утримувалася на рівні 44,8 грн/кг. Проте вже у середині місяця намітився висхідний рух котирувань. Так, свині забійних кондицій в середньому подорожчали на 3%.

Про це повідомила керівник аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.

За її словами, цього тижня діапазон закупівельних цін піднявся до 45-47 грн/кг, а середньоринкова позначка склала 46,14 грн/кг. Тож виробники реалізували живець на 0,5-2 грн/кг дорожче, ніж тижнем раніше.

Ключовим чинником, що вплинув на ціни, наразі є двотижневі карантинні заходи. Зокрема, представники м’ясопереробної галузі відзначили значний сплеск споживчої активності на початку тижня. Активізацію попиту на м’ясо свиней пояснюють і переорієнтацією на роздрібні мережі постійних покупців стихійних ринків через тимчасове припинення роботи останніх.

Тож до завершення карантинних заходів купівельна активність саме у мережах роздрібної торгівлі буде одним із ключових чинників впливу на ціну закупівлі. Варто зазначити, що цінову ситуацію на ринку також підігріває як обмеженість пропозиції промислової свинини, так і конкуренція серед заготівельників.

Більшість представників м’ясопереробної галузі розглядають поточну ситуацію як «передчасний Великдень». На їх думку, таке бажання зробити достатні продовольчі запаси, в тому числі свинини, щоб її заморозити, можуть негативно сказатися на продажах та, відповідно, на ціні у передвеликодній період.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!