Тваринництво

Із відходів забою птиці виробляють білкові корми

Традиційним способом утилізації відходів забою птиці є їхнє перероблення на білкові корми, пише журнал «Наше птахівництво».

Переважно основним обладнанням є вакуум-горизонтальні котли (автоклави), де відходи піддають стерилізації, термовологісному обробленню та вакуумному сушінню. Вакуум-горизонтальні котли дають змогу переробляти всі види нехарчових відходів забою птиці й отримувати кормове борошно, яке може бути використане в годівлі тварин і птиці.

Зокрема, з відходів забою та первинного оброблення птиці виробляюсь такі види кормового борошна:

– пір’яне – з пера, підкрилка та пуху;

– м’ясне – з технічних відходів, голів і ніг. При цьому кісткова сировина не повинна перевищувати 10%;

– м’ясо-пір’яне – з пера, підкрилка, пуху (40-50% від маси сировини) і технічних відходів (50-60% від маси сировини);

– м’ясо-кісткове – з голів, ніг, технічних відходів, кісток після обвалювання птиці. При цьому кісткова сировина має становити 10-45% від загальної маси сировини;

– кров’яне – з крові (не менше 95%), кісток (до 5%);

– м’ясо-кістково-пір’яне борошно – з несортованих за видами відходів забою птиці.

За перероблення сировини з підвищеним умістом жиру та колагенвмісної сировини необхідно попередньо підсушувати сировину до масового вмісту вологи в ній не вище 40%, щоб запобігти утворенню клейового бульйону в автоклаві.

Сушіння сировини має здійснюватися під вакуумом, щоб уникнути теплової деструкції поживних речовин та інтенсифікації процесу зневоднення.

Як повідомлялося, у Дніпрі побудують комплекс із утилізації тваринних відходів.