Тваринництво

Імунологічну цінність молозива вівцематок можна підвищити їхньою спрямованою вакцинацією

Імунологічну цінність молозива вівцематок можна підвищити їхньою спрямованою  вакцинацією

Для новонароджених ягнят важливо своєчасне перше випоювання овечого молозива – впродовж години після народження. Воно містить речовини, які підвищують стійкість ягнят проти різних захворювань, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Чим раніше ягня здобуде перше молозиво, тим більша кількість імуноглобулінів надійде в його кровотік. Водночас постнатальне формування імунної системи новонародженого молодняку обумовлене передусім колостральними імунокомпетентними клітинами та їхніми продуктами-цитокінами.

Ба більше, деякі імунні білки молозива, які досі є критеріями ефективності та відбору препаратів для захисту новонароджених тварин, відіграють негативну роль в імунному захисті через здатністю деяких імуноглобулінів утворювати в організмі молодняку сорбовані та циркулюючі імунні комплекси без деструкції антигенів. Це є надзвичайно небезпечним з огляду на можливість персистенції та поширення в такій формі багатьох патогенних агентів, особливо вірусів (ефект прикриття та підсилення продукції вірусів).

Необхідно враховувати й відому негативну роль імунних білків молозива у формуванні активного імунного захисту до періоду природного зниження їхньої концентрації.

Найоптимальнішим і найбезпечнішим є безпосереднє ссання або випоювання молозива новонародженому молодняку тільки від біологічної матері. Коли це неможливо, рекомендується випоювання донорського молозива після попереднього оброблення (наприклад, короткочасного заморожування) для інактивації клітин й усунення небезпеки клітинної агресії донорських макрофагів. Втім при цьому буде безповоротно втрачено значну частину протиінфекційного захисту новонародженого молодняку, що передається з молозивом.

Імунологічну цінність молозива можна підвищити спрямованою вакцинацією вівцематок відповідними антигенами. Це сприяє додатковому накопиченню в молозиві специфічних антитіл проти збудників інфекційних хвороб.

Крім безпосереднього впливу на захисні функції, молозиво проявляє нормалізувальну дію на численні фізіологічні й біохімічні процеси, стимулюючи систему травлення, посилюючи перистальтику кишківника та прискорюючи виділення першородного калу (меконію) після споживання молозива.

Нагадаємо, ягнят привчають до поїдання концентрованих кормів з 10-15-добового віку.