Імунокастровані кнурі мають вищу енергію росту
Імунологічно кастровані свині мають вищу енергію росту, кращу конверсію корму та більшу м’ясність, ніж ті, що пройшли через хірургічне кастрування.
Про це свідчать результати досліджень, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Водночас економічна оцінка результату забою свиней за різного способу кастрації не виявила переваг у виходах продукції жодного з видів кастрації.
За результатами досліджень не встановлено суттєвої різниці в інтенсивності росту, збереженості та маси поросят під час відлучення в кастрованих і некастрованих поросят у підсисний період.
Некастровані поросята на дорощуванні мали вищу енергію росту, кращу конверсію корму, але поступалися хірургічним кастратам за збереженістю.
На відгодівлі імунологічні кастрати мали на 10 г вищі середньодобові прирости, й на кінець періоду відгодівлі досягли живої маси на 6,5 кг вищої проти кастрованих хірургічним шляхом. Вони щоденно з’їдали в середньому 2,5 кг корму, що на 0,12 кг менше проти хірургічних кастратів.
Завдяки меншій осалюваності туш імунологічні кастрати мали на 0,2 кг кращу конверсію корму, як порівняти з їхніми хірургічно кастрованими аналогами, і при цьому на 6,5% гіршу збереженість на відгодівлі. На забої імунологічні кастрати мали на 1,24% менший забійний вихід і на 0,3% вищі втрати маси туші після охолодження.
Туші свиней за обох способів кастрації не відрізнялися за довжиною та довжиною беконної половинки. Тоді як туші імунологічно кастрованих свиней мали тонший шпик, а також на 1% більше м’язової тканини і на 1% менше жирової.
Незалежне тестування органолептичних властивостей вареного м’яса і сала свиней за різного способу кастрування не виявило критичного прояву неприємного «запаху кнура».
Як повідомлялося, «Нива Переяславщини» придбала у Данії породистих кнурців.