Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Годівля регулює вміст жиру та білка в молоці краще, ніж генетична робота

Поділитись:
Годівля регулює вміст жиру та білка в молоці краще, ніж генетична робота

Для збільшення вмісту жиру та білка в молоці корів дієвішим інструментом є годівля, а не генетична робота.

Тому насамперед слід проаналізувати раціон тварин і перевірити споживання корму й належного вмісту в ньому нейтральної кормової клітковини (НКК). Мінімальне значення НКК для фуражу має становити 0,85% маси тіла, загальний необхідний мінімум споживання НКК – 1,1-1,2% маси тіла тварини.

Достатньою (не менше як 1,4% маси тіла) має бути і кількість споживаного коровою фуражу: в більшості випадків він повинен забезпечувати не менше ніж 40-45% загальної кількості спожитої сухої речовини.

Проблему можуть становити і надмірно подрібнені корми, і грубі фракції. Тож слід ретельно проаналізувати розміри часток кормів у різних зонах годівниці.

Проблеми з умістом жиру в молоці може спричинити споживання надмірної кількості неволоконних вуглеводів (НВВ). Ця вуглеводна фракція добре засвоюється й може швидко перетравлюватися порівняно з НКК.

Надмірна кількість НВВ може знизити засвоюваність нутрієнтів, скоротити утворення оцтової кислоти й знизити вміст жиру в молоці.

Залежно від засвоюваності присутньої НКК, зазвичай рекомендують використовувати НВВ у кількості 30-40% загального вмісту сухої речовини. Здебільшого вміст від 32% до 38% НВВ уважають оптимальним.

Окрім того, на вмісті жиру відбивається й надмірне споживання тваринами жирів та олій. Застосування значної кількості екструдованих, подрібнених або гранульованих соєвих бобів може знизити вміст молочного жиру.

Є дані, що годівля корів кормами з високим умістом поліненасичених жирних кислот або трансжирних кислот призводить до низьких показників умісту молочного жиру. Раціони з високим умістом концкормів або НВВ можуть збільшити накопичення трансжирних кислот. Також на вміст жиру в молоці можуть негативно вплинути жири, що містяться в рибному борошні.

AgroTimes

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!