Фуа-гра, отримана без примусової відгодівлі гусей, коштує втричі дорожче
Французька компанія Aviwell розробила перспективну технологію виробництва етичної великої жирної печінки гусей (фуа-гра) без примусової відгодівлі.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Основним елементом цієї технології є введення орально гусенятам у віці 2 доби спеціального мікробіологічного препарату, який стимулює депонування жиру в печінці.
Далі гусенят вирощують на вільному вигулі, але восени, за 10 тижнів до забою, їм починають згодувати органічну кукурудзу. Таким чином вони природним чином накопичують жир. За досягнення потрібної живої маси – приблизно в 6-місячному віці – гусей відправляють на забій.
Етична фуа-гра важить 300-450 г і коштує значно дорожче, ніж звичайна. Якщо террини зі звичайної фуа-гра реалізують за ціною 300-400 євро/кг, то з етичної – до 1000 євро/кг.
Етичну фуа-гра пропонують насамперед країнам, де заборонено виробництво та реалізація звичайної фуа-гра: США, Велика Британія, Німеччина та інші.
У найближчих планах Aviwell стоїть розроблення технології отримання етичної качиної жирної печінки.
Як повідомлялося, вирощування племінних гусей окупиться за 1-3 роки.