Формування буртів з підстилки у пташнику потребує до двох годин
Пастеризацію використаної підстилки у пташнику виконують під час ветеринарно-санітарної перерви між циклами вирощування або утримання птиці, пише журнал «Наше птахівництво».
Після вивезення птиці годівниці очищають від залишків корму, лінії годівниць, напувалок та інше обладнання підіймають у верхню частину пташника або видаляють із приміщення.
За допомогою мийних машин високого тиску здійснюють (але необов’язково) легке оброблення стін і стелі пташника, щоб видалити накопичені пил і забруднення.
Далі з підстилкового посліду за допомогою спеціальної техніки (бульдозери, скрепери, фрезерні завантажувачі тощо) формують за довжиною пташника один або більше буртів, залежно від ширини пташника, завширшки 1,5-3 м та заввишки 0,5-1,2 м.
Якщо в підстилці є значна кількість великих конгломератів (коржів), їх подрібнюють або видаляють із пташника.
Процес формування буртів у пташнику промислових розмірів за наявності необхідної техніки займає від 40 хвилин до 2 годин.
Перед формуванням буртів необхідно перевірити вологість підстилкового посліду. Мінімально допустимий рівень вологості для належної пастеризації – 25%, оптимальний – 30-35%.
За меншої вологості біотермічні процеси в матеріалі сповільнюються, й підстилка може не досягти необхідної для пастеризації температури. В такому разі для збільшення вологості до підстилки додають воду. Але і більша вологість небажана, оскільки надалі занадто мокра підстилка негативно впливатиме на мікроклімат пташника та результати вирощування птиці.
Як повідомлялося, за вирощування бройлерів на пластиковій підлозі немає витрат на підстилку.