Тваринництво

«Еліт-Мілк» практикуватиме безприв’язне утримання корів

«Еліт-Мілк» практикуватиме безприв’язне утримання корів

Фермерське господарство «Еліт-Мілк» (Львівська область) цієї весни запустить доїльну залу і перейде на безприв’язне утримання корів.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів лікар ветеринарної медицини господарства Руслан Панас.

«Ми завершили реконструкцію приміщень і складу, добудували доїльну залу та ще одну стайню, ‒ зазначив він. ‒ У нових приміщеннях одразу орієнтувалися на євростандарти, адже в 2026 році, згідно із Законом «Про благополуччя тварин» прив’язь буде заборонено».

Законом передбачено 9 м² площі на корову. Щоправда, якщо застосувати цю норму, то 90% ферм України не мають права працювати, зауважив Руслан Панас. У «Еліт-Мілк» передбачено 6 м² на голову, а з урахуванням вигульних майданчиків для кожної групи, де встановлено щітки для чесання, що також вимагає закон, загалом припадає 12 м² на корову.

«Крім того, закон про благополуччя тварин передбачає, що телятко повинно бути біля корови першу добу після народження. Ми тримаємо 2-3 доби, але малеча прив’язана, тож не має змоги смоктати маму. На третю добу переводимо теля в окрему клітку, а з тритижневого віку ‒ на групове утримання», ‒ розповів ветлікар.

Також господарство збирається облаштувати закриті лагуни для гною.

«Нині гній і гноївку переважно використовуємо на своїх полях, а решту продаємо (останніми роками на цю продукцію великий попит)», ‒ уточнив він.

Цього року «Еліт-Мілк» планує відкрити фермерський магазин на своїй території, де продаватиме сире молоко та м’ясо.

«Якщо переробники не даватимуть справедливої ціни, то рухатимемось у напрямі розвитку власної переробки», ‒ зауважив Руслан Панас.

Як повідомлялося, «Понори» мають різницю в надоях на фермах із прив’язним і безприв’язним утриманням.

Довідка

Молочне стадо «Еліт-Мілк» налічує 170 голів, і є плани збільшити його до 250 корів. Також господарство займається м’ясним скотарством, отримує мармурове м’ясо: переважно для локальних продажів за приватними замовленнями.