Експерт назвав головні причини маститу в корів

Основною причина маститу в корів ‒ стрес, що активізує патогенну мікрофлору. Тому має бути все гаразд із температурним режимом, годівлею тощо, щоб максимально уникати стресів.
На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосив власник «Велесової ферми» Михайло Травецький.
«Однак питання № 1 ‒ скупчення тварин. Чим більше простору та свіжого повітря для худоби, тим менше проблем і патологій, ‒ додав він. ‒ Ми позаганяли корів на гумові мати й думаємо, що вони будуть здоровими. Суха та тепла підстилка ‒ один із профілактичних стовпів маститу. Корова має лежати на дереві, соломі чи тирсі. Бо гума тримає вологу, через що з часом у тварин починаються проблеми з копитами й вименем».
У великотоварному бізнесі, якщо корові не можуть вилікувати мастит протягом двох тижнів, її вибраковують. Натомість у селі з твариною будуть тягатися пів року й намагатися вилікувати будь-якими способами, зазначив Михайло Травецький. Приватний сектор не рахує економіку, та корови там живуть довше, бо їм дають шанс вижити.
Основне правило ‒ здорова худоба дає здорове молоко. Коли корова має достатньо простору, випасається на природному пасовищі, п’є джерельну воду, у неї немає проблем, наголосив він.
Також обов’язкова профілактика маститу, зокрема антисептична обробка вимені, гігієна молочного обладнання, щоденний візуальний контроль тварин.
«Бажано робити й експрестест молока на вміст соматичних клітин за допомогою спеціальних чашок і реактивів. Він дозволяє визначити хронічну чи субклінічну форму маститу», ‒ підкреслив Михайло Травецький.
Перші ознаки маститу ‒ запалення молочних залоз, підвищення температури, втрата апетиту. За його словами, зазвичай чомусь нехтують вимірюванням температури і, не розібравшись, починають усіма можливими способами підвищувати корові апетит або лікують протизапальними препаратами.
«Звісно, мастит може пройти чи перейти в приховану або хронічну форму. В ідеалі перед лікуванням потрібно розумно відібрати молоко та зробити його лабораторний аналіз, щоб виявити збудника, ‒ зазначив Михайло Травецький. ‒ Проте, на жаль, є велика проблема і з фаховістю ветеринарів, і з можливостями лабораторій, зокрема обласних».