Тваринництво

Дискомфортна температура для свиней виливається у додаткові витрати на корми

Дискомфортна температура для свиней виливається у додаткові витрати на корми

Температурний режим у свинарниках безпосередньо впливає на енергетичні витрати свиней. Через свої фізіологічні особливості ці тварини дуже чутливі до змін температури. Відсутність потових залоз і шерстяного покриву робить свиней уразливими до перегріву та переохолодження.

Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише головний технолог «Агропрайм Холдинг» Василь Лимар.

«Так, за зниження температури свині змушені витрачати більше енергії на підтримання тепла, й у результаті споживають більше кормів. Однак це не завжди компенсується приростом ваги, оскільки конверсія корму знижується, ‒ підкреслює він. ‒ За таких умов продуктивність падає, а витрати на годівлю зростають».

Дослідження показують, що кожен градус температури нижче комфортної зони (20 °С) збільшує споживання корму на 4%. І для ферми, наприклад, із 1,2 тис. свиноматок додаткові витрати на корми можуть сягати 400 тис. грн на місяць, наголошує Василь Лимар.

Водночас перегрівання також є проблемою. Високі температури спричиняють стрес у свиней, що негативно позначається на їхньому апетиті, рості та репродуктивній функції.

«Наприклад, у кнурів через перегрівання може погіршитися якість сперми, а у свиноматок знизитися фертильність й ускладнитися процес запліднення, ‒ зазначає Василь Лимар. ‒  Крім того, перегрівання свиноматок під час вигодовування поросят може знизити їхню молочність, що негативно впливає на розвиток молодняку».

Як повідомлялося, висока відносна вологість повітря у свинарнику сприяє швидкому поширенню інфекційних захворювань.