Тваринництво

Додавання емульгаторів у раціон курей покращує несучість

Використання емульгатора у раціоні птиці є ефективним засобом поліпшення засвоюваності жирів, пише журнал «Наше птахівництво».

Позитивна дія такої кормової добавки більш виражена для низькозасвоюваних жирів, але й для високозасвоюваних жирів (наприклад, соєва олія) також є гарний ефект.

Результати численних досліджень показали, що застосування емульгаторів у бройлерному птахівництві дає змогу пришвидшити ріст птиці, підвищити перетравність жиру й ефективність використання корму, покращити якість м’яса. Крім того, емульгатори дозволяють знизити накопичення жиру в печінці бройлерів і його екскрецію з послідом, стимулюють вироблення панкреатичної ліпази.

Також емульгатори впливають на профілі крові й відносну масу внутрішніх органів птиці.

Додавання емульгаторів до раціону курей-несучок дає змогу підтримувати стабільність маси яйця, поліпшує колір яєчного жовтка, засвоюваність поживних речовин і позитивно впливає на несучість. Крім того, вони можуть поліпшувати смакові якості яєць.

Емульгатори сприяють значному зниженню рівня холестерину в крові. Під час деяких досліджень встановлено, що емульгатори на основі фосфоліпідів і жовчних кислот сприяють значному збільшенню вмісту ліпопротеїнів високої щільності в сироватці крові, які відносять до хорошого холестерину, позитивно впливають на дієтичні якості курятини для споживання людиною.

Нагадаємо, склад раціону курей впливає на якість шкаралупи яєць.