Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Для свинарів розробляють гігієнічні стандарти

Для свинарів розробляють гігієнічні стандарти

Асоціація свинарів України разом із експертами проекту USAID «Агросільгоспрозвиток» розробляють «Настанови з дотримання вимог законодавства з безпечності харчових продуктів на потужностях з вирощування, утримання, забою свиней та первинної переробки туш».

Вони описуватимуть загальні правила гігієни для свинокомплексів, вимоги до благополуччя свиней, транспортування тварин до місця забою та передзабійного утримання, а також безпосередньо забою свиней і розбирання м’яса.

Про це  повідомили в прес-службі Асоціації свинарів України (АСУ).

Настанови також включатимуть розробку та впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР ‒ для переробників.

Аби документ став інструкцією із застосування законодавства, було домовлено про його практичне застосування у низці господарств АСУ, серед яких і свинокомплекси, і м’ясопереробні підприємства.

Перші аудити відбулися у свиногосподарстві на Хмельниччині та на м’ясопереробному підприємстві в Тернопільській області.

«Перші аудити продемонстрували, що виконання гігієнічних вимог ‒ процес безболісний для виробника, оскільки для ферми вони не новинка, ‒ розповіла віце-президент АСУ Оксана Юрченко. ‒ Все набагато складніше із застосуванням принципів HACCP на м’ясопереробних підприємствах. Крім величезного шмату паперової роботи ‒ прописування так званої програми передумов, ‒ найскладніше ‒ змусити працювати це на практиці».

Вона зауважила, що ще є час підготуватися, поки розпочнуться перевірки ‒ з квітня 2018 року, коли запрацює Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

За результатами аудитів, доопрацьовуватимуть чернетку Настанов. Другий етап перевірки на практиці відбудеться у вересні.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Журнали