Тваринництво

Цінам на свинину прогнозують певне послаблення, але ненадовго

Цінам на свинину прогнозують певне послаблення, але ненадовго

Цього року ціни на свинину тримаються на помітно вищому рівні, ніж у 2024 році. Основна причина ‒ скорочення внутрішнього виробництва, зазначили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).

За попередніми підсумками семи місяців 2025 року, промислове виробництво свинини знизилося на 14-15%, як порівняти з аналогічним періодом минулого року. Загальне ж скорочення по галузі оцінюють на рівні близько 10%.

«Галузь свинарства розпочала цей рік із рекордно низькою чисельністю поголів’я ‒ менше ніж 2,9 млн голів, ‒ підкреслила керівниця аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська. ‒ Це безпосередньо вплинуло на виробничі результати. Хоча кількість свиней у сільгосппідприємствах дещо зросла, про стабільне відновлення поки не йдеться. Це радше ‒ сезонні коливання, які спостерігаємо щороку».

Не менш важливим чинником є й зовнішня торгівля. Попри суттєве зростання імпорту свинини, він досі не має значного впливу на цінову динаміку.

«Імпорт сьогодні еквівалентний лише 5% промислового виробництва свинини, чи менше ніж 3% від загального обсягу, ‒ зазначила експертка. ‒ Тож внутрішній ринок переважно залежить від вітчизняної пропозиції».

Свою роль відіграли і сезонні чинники.

«Улітку ціни на свинину завжди дещо підвищуються, ‒ підкреслила Олександра Бондарська. ‒ Цього року сезонний чинник збігся із загальним скороченням виробництва, тож ціни трималися на високому рівні».

До кінця року, за її словами, все ж очікується зниження цін, проте несуттєве.

«Традиційно наприкінці ІІІ – на початку IV кварталу попит на свинину знижується. Це пов’язано з тим, що на ринку з’являються альтернативні джерела білка: м’ясо тварин, вирощених у присадибному секторі, птиця, риба, гриби, ‒ пояснила Олександра Бондарська. ‒ До того ж споживачі готуються до опалювального сезону. Однак цього року через менший обсяг виробництва очікуване зниження котирувань буде незначним».

Утім, за прогнозами, вже з кінця листопада попит знову зросте: м’ясопереробники готуватимуться до зимових свят, а в грудні активнішими стають і споживачі.

«Оскільки наразі не спостерігається ажіотажного нарощування виробництва операторами, восени пропозиція, ймовірно, буде ослабленою, хай і дещо вищою за літню. Це може пом’якшити очікуване зниження котирувань на ринку свинини», ‒ підсумувала аналітикиня.