Тваринництво

Ціни на живець свиней обганяють сезонні тренди

Ціни на живець свиней обганяють сезонні тренди

На межі жовтня і листопада середня закупівельна ціна на свиней забійних кондицій перевищувала 47 грн/кг. У першій декаді листопада, хоча є точкові коливання в бік пониження, середні ціни залишаться на згаданому рівні.

Така динаміка дещо випередила традиційні осінні цінові коливання, зазначили в Асоціації свинарів України.

Так, хоча деякі м’ясопереробники не вбачали причин для здороження свинини в закупівлі, решта пояснюють позапланове укріплення цін на живець із підвищеним попитом з боку операторів, що формують запаси на зимовий період.

Проте, за відгуками представників м’ясопереробки, все менше підприємств вдаються до таких дій через непередбачуваність цінової ситуації та необхідність заморозити чималі обсяги обігових коштів. Тим не менш, деякі м’ясокомбінати скористалися можливістю оптимізації витрат на сировину та планують надалі обмежити обсяги щотижневої закупівлі.

В асоціації зазначають, що більшість заготівельників вже була вимушена скоротити обсяги тижневих замовлень на живець свиней забійних кондицій на 25-30% через дуже слабку реалізацію.

За їх оцінками, збут свинини наразі неспівставний ні з попередніми осінніми місяцями, ні з аналогічним періодом минулого року.

При цьому м’ясопереробники зауважують, що послаблення цін закупівлі живця на 2-3 грн/кг не відобразиться на обсягах збуту. З одного боку, роздрібна торгівля реагує на здешевлення сировини з відставанням, з іншого — платоспроможний попит населення як сезонно, так і загалом знаходиться на невисокому рівні.

З огляду на наявну ситуацію, очікування гравців ринку щодо подальшої зміни цін неодностайні. Хоча більшість закупівельників із нетерпінням чекають здешевлення, проте є й ті, хто прогнозує стабілізацію цін до передноворічного підвищення у першій половині грудня. Проте м’ясопереробники сходяться на думці, що до кінця року коливання закупівельних цін на свиней забійних кондицій будуть низькоамплітудними.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!