Чи варто згодовувати ріпаковий шрот бройлерам
Згодовування курчатам, починаючи з добового віку, 4-6% насіння ріпаку або 4-8% ріпакової макухи, або 10-15% ріпакового шроту позитивно впливає на їхні продуктивні показники та на споживання корму.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Однак у курчат, яким згодовували такі раціони, спостерігали збільшення маси щитоподібної залози на 35-90%, як порівняти з контрольними, а також зміни довжини тонкої, сліпої та товстої кишок. Якість грудних м’язів суттєво не відрізнялася.
Використання 5% ріпакового шроту в комбікормах для курчат-бройлерів дає позитивні результати. Його збільшення в складі комбікорму на 7,5-15% знижує масу тіла, збільшує затрати корму відповідно на 4,5% і 12%. До того ж є тенденція до погіршення засвоєння азоту й доступності амінокислот із таких комбікормів, зниження активності травних ферментів, зростання відносної маси щитоподібної залози, серця та печінки.
Водночас згодовування комбікормів не впливає на зміни хімічного складу та смакових якостей м’яса бройлерів. За використання 16% ріпакового шроту в комбікормах для відгодівлі птиці значно знижуються прирости маси тіла та колір шкіри.
Згодовування шроту не позначається на складі тушок і масі внутрішніх органів. Деякі дослідники вважають небажаним використання ріпакового шроту замість соєвого за відгодівлі півників на м’ясо, оскільки це знижує ефективність корму через втрати приростів маси тіла. Інші ж дійшли висновку, що в раціони курчат-бройлерів можна додавати ріпаковий шрот із безерукових і безглюкозинолатних сортів ріпаку в кількості 10% з 1-го до 21-го днів вирощування та 15% ‒ з 22-го до 56-го днів вирощування.
За вирощування молодняку курей-несучок рекомендовано вводити в раціон 7% ріпакової макухи. Можливо в раціоні замінити соєвий шрот на ріпаковий.