Чверть свинарів вбачають позитив у інтеграції галузі до ЄС, ‒ опитування
Лише 24% виробників свинини вважають позитивним входження України до ЄС, оскільки це відкриє доступ до нових ринків, де, на їхню думку, прозоріші правила й умови.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України». У співпраці з ФАО та Європейським банком реконструкції та розвитку вона провела опитування серед виробників, які забезпечують близько 80% промислової пропозиції свинини. Сукупне поголів’я респондентів налічує понад 2 млн голів, із них 168 тис. голів ‒ основні свиноматки.
Такі настрої свинарів пояснюються тим, що більшість із них (40%) асоціюють вступ до ЄС із втратою своєї конкурентоспроможності, 26% побоюються посилення регуляторних вимог, 10% говорять про технічну та фінансову неготовність сектору, враховуючи великий обсяг інвестицій, необхідний для вдосконалення виробничої системи відповідно до всіх європейських вимог.
За таких умов 36,2% респондентів переконані, що для швидшої й легшої трансформації галузі свинарства відповідно до вимог ЄС потрібні пільгові кредити, гранти, інші компенсації й доступ до фінансових ресурсів.
Інші ж уважають за потрібне прибрати корупційну/бюрократичну складову в процесах отримання дозволів і сертифікатів, високу частку «чорного» ринку, подолати індивідуальні складнощі операторів, а також економічні й воєнні виклики.
Як повідомлялося, американських аграріїв приваблює бізнес із дорощування молодняку свиней.