Чому за вакцинації птиці випоюванням формується недостатня імунна відповідь
Одне з основних завдань під час вакцинації птиці – забезпечити високу активність вірусу, пише журнал «Наше птахівництво».
Найпоширеніші причини формування недостатньої імунної відповіді у птиці або її відсутності за вакцинації методом випоювання часто тісно пов’язані з неправильним застосуванням живої вакцини.
Інактивації вірусів можна уникнути, якщо вжити заходи для захисту вірусних часток від інактиваційних агентів, які можуть бути у воді або нагромаджуватися в лініях напування.
Так, агресивні речовини (хлор, сполуки амонію, солі кальцію і магнію тощо), змішуючись із водою, інактивують віруси вакцинних штамів.
За впливу зовнішніх чинників (якість води, її температура) в процесі вакцинації вихідний титр вакцинного вірусу поступово знижується.
Як повідомлялося, за вакцинації птиці методом випоювання важливо забезпечити максимальний фронт напування й надати можливість кожному курчаті отримати дозу вакцини.