Тваринництво

Чернігівська молочна ферма запустила переробку, щоб підвищити рентабельність

Фермерське господарство «Напорівське» (Чернігівська область) уже рік виробляє сири та іншу молокопродукцію. До цього спонукала ситуація на ринку молока та стан ферми.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор «Напорівського» Григорій Ткаченко.

«Щоб підвищити рентабельність молочної ферми, виробляти тільки сировину недостатньо, необхідний продукт із доданою вартістю, ‒ наголосив він. ‒ Нині ми налагодили крафтове виробництво молочної продукції на двох локаціях: від найпростіших сирів ‒ бринзи, сулугуні, адигейського ‒ до пармезану, сметану, вершки, сирні млинці, йогурти, масло».

Загалом господарство переробляє 400 л молока на добу, решту реалізує на молокозавод.

На думку Григорія Ткаченка, поки що рано говорити про успіхи та результати: все на початковому етапі.

«Зварити якісний сир набагато складніше, ніж виготовити ковбасу. Бо сир ‒ це живий організм, де головна роль належить живій бактерії, ‒ зауважив він. ‒ Багато чинників тут відіграють вирішальну роль: якісна сировина, професіоналізм технолога».

Але дружина й донька керівника, які опікуються молочним виробництвом, вивчають досвід інших, зокрема швейцарських, італійських сироробів.

«Збувати продукцію складно: ми тільки виходимо на ринок, конкуренція велика, ‒ поділився Григорій Ткаченко. ‒ Поки реалізуємо на ринках, через Інтернет тощо. Маємо чимало недобросовісних конкурентів, які використовують для сироваріння неякісну сировину, але люди через брак коштів купують таку продукцію за нижчими цінами».

У планах «Напорівського» ‒ збільшити виробництво, відкрити власний магазин, додав директор господарства.

Як повідомлялося, після деокупації «Напорівське» обрало екстенсивний розвиток молочного скотарства.