Тваринництво

Брак марганцю у птиці призводить до змін у кістках

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Дефіцит марганцю в організмі птиці проявляється порушенням утворення кісткової тканини, зниженням міцності шкаралупи, порушенням відтворної та запліднювальної здатності яєць. Ембріони при цьому гинуть на 20-21 добу інкубації.

За надлишкового надходження марганцю у птиці підвищується його концентрація в кістках, і в них розвиваються зміни, ідентичні рахіту.

Марганець є складником усіх тканин організму, але найбільше концентрується в печінці. Він активує ферментативні процеси в організмі, входить до складу ферментів піруваткарбоксилази і орнитінази, необхідних для синтезу гліканів хрящової тканини, еритропоезу й утворення гемоглобіну.

Марганець стимулює синтез холестерину та жирних кислот, проявляючи тим самим ліпотропну дію. Він сприяє кровотворенню, зміцнює шкаралупу яєць птиці, стимулює утворення яєць, покращує стан ембріонів, сприяє засвоєнню жиру і білка, дезінфікує шлунково-кишковий тракт, впливає на дію вітамінів В, Е, С, сприяє функціонуванню залоз внутрішньої секреції.

У взаємодії з міддю й кобальтом марганець нормалізує процеси запліднення та розмноження.

Антагоністом марганцю є молібден.  

Як повідомлялося, надлишок цинку в організмі птиці пригнічує репродуктивні функції.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями