Брак марганцю у птиці призводить до змін у кістках
Дефіцит марганцю в організмі птиці проявляється порушенням утворення кісткової тканини, зниженням міцності шкаралупи, порушенням відтворної та запліднювальної здатності яєць. Ембріони при цьому гинуть на 20-21 добу інкубації.
За надлишкового надходження марганцю у птиці підвищується його концентрація в кістках, і в них розвиваються зміни, ідентичні рахіту.
Марганець є складником усіх тканин організму, але найбільше концентрується в печінці. Він активує ферментативні процеси в організмі, входить до складу ферментів піруваткарбоксилази і орнитінази, необхідних для синтезу гліканів хрящової тканини, еритропоезу й утворення гемоглобіну.
Марганець стимулює синтез холестерину та жирних кислот, проявляючи тим самим ліпотропну дію. Він сприяє кровотворенню, зміцнює шкаралупу яєць птиці, стимулює утворення яєць, покращує стан ембріонів, сприяє засвоєнню жиру і білка, дезінфікує шлунково-кишковий тракт, впливає на дію вітамінів В, Е, С, сприяє функціонуванню залоз внутрішньої секреції.
У взаємодії з міддю й кобальтом марганець нормалізує процеси запліднення та розмноження.
Антагоністом марганцю є молібден.
Як повідомлялося, надлишок цинку в організмі птиці пригнічує репродуктивні функції.
Додати коментар