Брак клітковини в раціоні свиней провокує ожиріння
Неповноцінний раціон, що не забезпечує потреби свиней у протеїні, енергії та біологічно активних речовинах, провокує виникнення хвороб органів відтворення у свиноматок.
Крім того, брак клітковини в харчуванні провокує переїдання й призводить до ожиріння, що вкрай негативно позначається на перебігу родів і зумовлює слабкість родової діяльності.
Вміст клітковини не має бути нижчим за 7% та не перевищувати 14% сухої речовини раціону. З огляду на те, що зернові корми бідні на кальцій, в організмі свиноматки часто реєструють його дефіцит.
Для кращого засвоєння кальцію й мінеральних добавок із кормів в організм тварин має надходити достатня кількість вітаміну D. Адже його дефіцит веде до різкого зниження молочної продуктивності, паралічів, остеопорозу або остеомаляції.
Брак кобальту в кормах й організмі свиноматок провокує затримання посліду після опоросу.
Брак цинку в дорослих свиней спричиняє безпліддя.
Дефіцит марганцю провокує у тварин виникнення деструктивних змін в органах репродуктивної системи та спричиняє затримання овуляції.
Додати коментар