Тваринництво

Більшість небезпек при забої свиней зумовлені недостатньою кваліфікацією персоналу

Більшість небезпек при забої свиней зумовлені недостатньою кваліфікацією персоналу

Більшість небезпек, пов’язаних із благополуччям свиней при забої, зумовлені недостатньою кваліфікацією персоналу і погано спроєктованими і побудованими приміщеннями.

Це один із основних висновків останніх рекомендацій Європейської агенції з безпечності харчових продуктів (EFSA) з питань благополуччя тварин в процесі забою, пише pig333.

Цей висновок є останнім із серії оновлених оцінок благополуччя тварин при забої, зроблених на запит Європейської Комісії. Пропонуються заходи щодо усунення небезпек для благополуччя тварин, найчастіше пов’язаних із забоєм свиней для виробництва продуктів харчування.

Всеосяжний огляд охоплює процес забою, починаючи з прибуття і вивантаження свиней і закінчуючи оглушенням і умертвінням. У ньому визначається ряд небезпек, що спричиняють проблеми благополуччя – такі, як тепловий стрес, спрага, тривалий голод і респіраторні розлади, і пропонуються превентивні та коригувальні заходи там, де це можливо.

Більшість із виявлених небезпек – 29 з 30 – є наслідком помилок персоналу через недостатня підготовку і втому.

Профілактичні заходи можуть бути вжиті щодо всіх небезпек, вважає EFSA, при цьому вирішальну роль у запобіганні відграє керівництво підприємства.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про ветеринарну медицину та благополуччя тварин.