Білкові продукти у свинарстві: соняшник виграє у сої у співвідношенні 2:1

У свинарстві суттєво скоротилося споживання зернових, олійних і білкових продуктів (зокрема, продуктів переробки сої та соняшника), як порівняти з 2023 роком.
На цьому наголосила президентка асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.
«Зважаючи на наслідки африканської чуми свиней і воєнних дій, загальний обсяг споживання цих продуктів зменшився з 1,8 млн тонн до 1,3 млн тонн, ‒ уточнила вона. ‒ Аналогічна ситуація і з білковою групою: якщо до 2024 року її споживання було близько 350-360 тис. тонн, то нині воно скоротилося на 100 тис. тонн ‒ до близько 250 тис. тонн».
За словами Оксани Юрченко, соя залишається важливим кормовим інгредієнтом у свинарстві завдяки оптимальному амінокислотному складу. Проте через нижчу вартість соняшникового шроту співвідношення використання білкових продуктів у галузі наразі 2:1 на користь соняшнику.
Також вона зауважила, що розвиток виробництва біоетанолу в Україні робить доступнішою суху післяспиртову барду (DDGS), але постає питання якості й безпечності цього продукту для свиней..
«Імовірно, не обійдеться без тісної комунікації між тваринницьким сектором і виробниками біоетанолу, адже для нас надважлива якість продукту, ‒ зазначила Оксана Юрченко. ‒ Технологія переробки не усуває мікотоксини з післяспиртової барди, отже, її не можна вважати безпечною для здоров’я тварин».
Цей напрям має перспективи з точки зору збільшення обсягів виробництва й доступності, проте він потребуватиме конструктивного діалогу, вважає вона. Вирішальними стануть питання якості, контролю її дотримання і перевірки вхідної сировини.