Тваринництво

Зростання виробництва сиру і сирних продуктів не очікується

Зростання виробництва сиру і сирних продуктів не очікується

В Україні падає попит на сир, деякі виробники навіть скоротили виробництво. Та пропозиція через це не зменшилася, бо імпорт сиру швидко відновлюється.

Про це пише Інфагро.

Не останню роль у зниженні продажів відіграє досить висока ціна на сир. Виробники у великому опті не готові віддавати традиційні сорти дешевше, а з націнкою мереж сир стає  недоступним для багатьох споживачів.

Окремих виробників сиру у цій ситуації рятує експорт, але і там немає особливого заробітку через дорогу логістику.

Деякі компанії змогли організувати експорт сиру до країн ЄС, але там за нього дають ще менше, ніж у Казахстані. Якщо є можливість віддавати за такою низькою ціною товар на експорт, то чи не зависокі виставляють ціни для внутрішнього ринку? Напевно ж ціна 160 грн/кг може бути в межах собівартості.

Гірша економіка у виробництві сирних продуктів. За однаково дорогої (з сирами) логістиці до основного ринку збуту – Казахстану – ціни залишаються практично на довоєнному рівні. Але годі сподіватися з ними на значні продажі, імпортери поступово переключатимуться на альтернативну продукцію з інших країн, насамперед із росії.

Виробництво сиру зростало кілька місяців поспіль, а в червні, швидше за все, зростання припиниться з урахуванням слабкого споживчого попиту і проблем з експортною логістикою.

За приблизними оцінками, в червні зварили лише на 5% менше сичужних сирів, ніж за аналогічний період 2021 року.

Сирних продуктів у червні виробили десь на 35% менше, ніж у червні минулого року, бо експорт і споживання суттєво впали.

Причин розраховувати на збільшення виробництва сиру і сирних продуктів поки немає. Ринок якщо й зростатиме, то за рахунок імпорту.

Як повідомлялося, у «Білозгара» з’явилися сири з цукатами і горіхом.

Нагадаємо, війна рф проти України спричинила рекордне зростання цін на молоко у світі.