13 із 23 українських сирів відзначили нагородами на World Cheese Awards
13 українських сирів отримали різноманітні нагороди на наймасштабнішому сирному конкурсі світу World Cheese Awards (WCA), що відбувся наприкінці жовтня у норвезькому Тронхеймі.
Про це повідомили в ProCheese.
Сири з України вдруге брали участь у конкурсі – їх було 23 від виробників із різних куточків країни. Це стало можливим завдяки Ardis Group та їхньому департаменту ProCheese – офіційним представникам України на WCA – за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», а також фонду WNISEF.
Загалом цього року на конкурсі було представлено 4502 сири з 43 країн світу – найбільше за 35 років його існування.
Цього року українських сироварів було менше, ніж торік, проте кількість їхніх нагород зросла до 54%, наголосила Кристабель Кернс, операційна та маркетинг-директорка Guild of Fine Food, організатора World Cheese Awards. На її думку, це – фантастичне досягнення.
Отже, перемогу Україні на WCA-2023 принесли такі сири:
Bronze
- Lel’ – копчена моцарела;
- Zinka – гауда з паприкою, напівтвердий сир cередньої зрілості, а також сир із білою пліснявою по типу камамбер із козиного молока;
- «Сироман» – сир з білою пліснявою з козиного молока з додаванням буряка «Софія».
Silver
- «Гарбузовий рай» – свіжий витриманий сир «Говерла» та сир із білою пліснявою «Лісова пісня»;
- «Мукко» – витриманий сир «Старий Стрий із кавою», напівтвердий сир «Мукко» з трюфелем;
- Zinka – твердий витриманий «Український»;
- «Джерсей» – сир «Массімо» з митою скоринкою.
Gold
- «Станіславська сироварня» – козиний напівтвердий сир «Мотря»;
- Zinka – витриманий козиний сир «Твердий із пажитником».
Як повідомлялося, «Лукачівка Еко» почала виробляти козячий брі.
Довідка
Сири на World Cheese Awards оцінюють не лише за смаком, а й за зовнішнім виглядом сирної голови, текстурою й ароматом скоринки та сирного тіста, відсутністю зайвих запахів.
До міжнародного журі входять понад 200 сирних експертів із різних континентів, які мають свої особливості сприйняття смаків.