Техніка

Названо переваги роторної технології обмолоту

Названо переваги роторної технології обмолоту

На відміну від традиційної барабанної, за роторної технології обмолоту зерно вимолочується не вибиванням, а тертям маси об масу, і в ощадливіших умовах, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Конструктивно роторна система є найпростішою, як порівняти з усіма іншими (традиційними, двороторними, гібридними). Відповідно, її подальше обслуговування пов’язано з меншим рівнем складності й меншими витратами.

У комбайнах Axial-Flow від компані] CASE IH, що у 1977 році розробила і впровадила в серійне виробництво роторну технологію обмолоту, все набагато простіше, й, відповідно, це є значущою перевагою.

Рослинна маса з похилої камери подається одразу до приймального конуса ротора, без додаткових перешкод і робочих органів. Тут немає подавальних бітерів або бітерів-пришвидшувачів, бо рослинна маса затягується всередину відцентровою силою. Це дає змогу підвищити загальну продуктивність комбайна.

Крім того, разом із рослинною масою всередину затягується повітря, і перед очима оператора немає хмари пилу – він завжди добре бачить, що відбувається перед комбайном.

«У роторному комбайні обмолот і сепарацію виконує один робочий орган. В інших виробників їх набагато більше – від 3 до 5, не враховуючи соломотрясів у клавішних моделях. На рух усього цього потрібні додаткові кінські сили, як і на рух пасків, ланцюгів, варіаторів і редукторів», – ідеться в повідомленні.

Необхідність пропускати масу крізь велику кількість робочих органів знижує продуктивність комбайна й збільшує витрати енергії, що врешті-решт зменшує їхню загальну ефективність.

Нагадаємо, Case IH розширює можливості системи AFS Connect.