Овочі-Ягоди-Сад

В Україні більше, ніж треба картоплі супових сортів і для смаження

В Україні більше, ніж треба картоплі супових сортів і для смаження

100 сортів столової картоплі різних груп стиглості, які внесені в Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні і мають відносно повні характеристики, було проаналізовано групою науковців під керівництвом академіка Академії технологічних наук Віктора Колтунова.

За результатами дослідження встановлено, що 54 сорти належать до типу супових і для смаження, 43 сорти — до типу, з яких готують більшість страв, 3 сорти придатні для приготування пюре та запікання, а сортів салатного типу немає зовсім, повідомляє журнал «Плантатор».

Усього в Державному реєстрі сортів рослин станом на 1 березня 2016 року зареєстровано 176 сортів картоплі, придатних для поширення в Україні. З них 108 сортів ‒ іноземної селекції та 68 ‒ вітчизняної. При цьому лише по 100 сортах наявна відносно повна інформація про рекомендовані зони вирощування та групу стиглості сорту. Даних по врожайності та решті сортових ознак у документі немає.

Реєстр сортів щорічно оновлюється. Проте в ньому фігурує чимало сортів, які рекомендують для виробництва з року в рік без проведення відповідного аналізу, оновлення інформації, не виводяться застарілі сорти.
За призначенням столові сорти картоплі поділяються на салатні, супові та для смаження, для приготування більшості страв, для пюре та запікання. Також у виробництві наявні сорти картоплі для переробки на фрі, чіпси, крохмаль.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!