Зрозумілі стандарти убезпечують від дефектного баклажану
![Зрозумілі стандарти убезпечують від дефектного баклажану](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2024/04/baklazhan-zbyrannya-744x440.jpg)
Щоб убезпечити господарство від потрапляння дефектних плодів баклажану або солодкого перцю до реалізації, треба зробити попередню розробку стандартів для збирання та зрозуміло донести їх до робітників.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповідає агроном господарства «Аграна Фрут Лука» Марія Кисляченко.
«Взагалі це стосується будь-якої культури – робітникам треба максимально чітко донести, яким має бути плід, – пояснює вона. – Стандарти якісного плоду ви маєте донести дуже-дуже просто. Не потрібно робітнику говорити ні про які відсотки».
Найбільш просте пояснення, за словами Кисляченко, – довжина плоду баклажану має бути розміром не менше жіночої долоні, а довжина зрізаної плодоніжки – не довше мізинця. Агроном радить при збиранні обов’язково використовувати спеціалізований інструмент.
«Якщо садівник, зазвичай, коли підходить до яблуні і бачить, що час збирати урожай, то він просто зриває плоди і на цьому закінчує справу, – розповідає Марія. – З овочами зовсім інша ситуація: сьогодні ми збираємо певну кількість, через три дні – ще, потім ще і ще. Ось чому важливо не зібрати багато недозрілих плодів».
Читайте також: Вінницьке садівниче господарство збирає врожай баклажанів і перців