Зрозумілі стандарти убезпечують від дефектного баклажану
Щоб убезпечити господарство від потрапляння дефектних плодів баклажану або солодкого перцю до реалізації, треба зробити попередню розробку стандартів для збирання та зрозуміло донести їх до робітників.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповідає агроном господарства «Аграна Фрут Лука» Марія Кисляченко.
«Взагалі це стосується будь-якої культури – робітникам треба максимально чітко донести, яким має бути плід, – пояснює вона. – Стандарти якісного плоду ви маєте донести дуже-дуже просто. Не потрібно робітнику говорити ні про які відсотки».
Найбільш просте пояснення, за словами Кисляченко, – довжина плоду баклажану має бути розміром не менше жіночої долоні, а довжина зрізаної плодоніжки – не довше мізинця. Агроном радить при збиранні обов’язково використовувати спеціалізований інструмент.
«Якщо садівник, зазвичай, коли підходить до яблуні і бачить, що час збирати урожай, то він просто зриває плоди і на цьому закінчує справу, – розповідає Марія. – З овочами зовсім інша ситуація: сьогодні ми збираємо певну кількість, через три дні – ще, потім ще і ще. Ось чому важливо не зібрати багато недозрілих плодів».
Читайте також: Вінницьке садівниче господарство збирає врожай баклажанів і перців