Овочі-Ягоди-Сад

Зміни клімату спровокували поширення парші кісточкових на півдні

Зміни клімату спровокували поширення парші кісточкових на півдні

До останнього часу парша кісточкових культур на півдні України вважалася другорядною хворобою.

Хвороба знижує врожай, погіршує якість плодів та зменшує стійкість рослин до низьких температур і гнилей.

Посилення шкодочинності парші та її активне поширення у південних регіонах пов’язане зі зміною клімату (різкими коливаннями зимових температур, пізніми весняними приморозками), неправильною агротехнікою та помилками хімічного захисту кісточкових культур.

На молодих плодах абрикоса та персика перші ознаки парші – то нечіткі округлі зеленувато-бурі плями діаметром 1,5-3,1 мм. Їх можна зауважити, коли плоди доростають до 2-3 см у діаметрі. Поступово плями збільшуються, їх контур чіткішає, забарвлення темніє, а на поверхні утворюється оливковий, часом – майже чорний оксамитовий наліт.

Ріст уражених плодів зупиняється, їхня шкірка тріскається і туди проникає збудник плодової гнилі (літня форма).  У роки, коли ураження особливо сильне, плоди можуть обсипатися.

Унаслідок ураження паршею на однорічних приростах утворюється багато дрібних, овальних і бурих виразок, пагони погано ростуть.

Наприкінці липня можна зауважити уражене листя з нечіткими бурими або блідо-зеленими плямами на споді.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!