Овочі-Ягоди-Сад

Збільшення вмісту кальцію у ґрунті мало впливає на його вміст в плодах

Збільшення вмісту кальцію у ґрунті мало впливає на його вміст в плодах

Польові і лабораторні дослідження свідчать, що навіть значне збільшення вмісту кальцію у ґрунті мало впливає на його вміст в плодах. 

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).

Дослідник зауважує, що низька рухливість кальцію не означає, що вапнування ґрунту можна припинити. Ця процедура є обов’язковою, бо дозволяє підтримувати правильну кислотність ґрунту з pH у межах 6,2–6,7. На додаток кальцій нейтралізує токсичну дію важких металів на рослини.

У порівнянні з іншими мінеральними компонентами кальцій слабо пересувається в рослині. 

Також конкуренція за кальцій виникає у кроні, між плодами, що розвиваються, і пагонами. Яблука з верхівки крони містять менше кальцію, ніж плоди, що виросли посередині. Неоднорідний уміст кальцію і в яблуках. М’якуш біля насіннєвих камер дужче насичений цим компонентом, ніж м’якуш під шкіркою, також більше кальцію міститься в м’якуші біля виїмки, ніж у м’якуші біля чаші. Це пов’язано з нездатністю кальцію до вільного пересування м’якушем яблука, результатом цього явища є локальний дефіцит елемента. За подовження сезону зберігання у яблуках зростає вміст оксалатів й ацетатів, які, зв’язуючись із кальцієм, зменшують кількість фізіологічно активного кальцію. Враховуючи, що половина понад 50% кальцію в м’якуші яблук перебуває у вигляді різних органічних і неорганічних сполук, неважко здогадатися, що фізіологічно активного кальцію там мало. Через це в частини плодів доходить до різного роду порушень, які проявляються у вигляді фізіологічних хвороб. Тому в рекомендаціях, що стосуються профілактики хвороб зберігання, багато уваги приділяється підвищенню вмісту кальцію у плодах.

Читайте також: Літнє обрізування зберігає кальцій в яблуках