Овочі-Ягоди-Сад

Закарпатські виноградарі зелені операції проводять мегаінтенсивно 

Закарпатські виноградарі зелені операції проводять мегаінтенсивно 

Через аномально ранню весну розвиток винограду відбувається дуже стрімко, тому зелені операції з видалення зайвих пагонів на виноградниках «Шато Чизай», що в місті Берегово на Закарпатті, проводять мегаінтенсивно.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

«Цвітіння виноградів завершується. І зараз на всіх наших трьох виноградних масивах зелені операції у розпалі, – розповів директор з виноградарства «Шато Чизай»  Геннадій Вачиля. – Уже опрацювали сорти Совіньйон, Трамінер рожевий, Мускат Оттонель, Черсегі, Піно Блан, із червоних – Аліберне, Каберне, Піно Нуар. 

На черзі – Фурмінт, Блауфранкіш, Мерло й інші.

Це складний сезон. Адже тепло прийшло надзвичайно, майже аномально швидко. Сезон прискорився на 2-3 тижні, залежно від розташування мікрозони. 

Тож і праця виноградарів цьогоріч – мегаінтенсивна, щоби встигнути всі роботи провести вчасно на всіх наших 272 гектарах виноградниках. Непросто, але стараємося!».

Пояснюється, що зелені операції –  це сезонний процес догляду за виноградними лозами, що, спрощено кажучи, полягає в очищенні штамбу (стовбура виноградного куща) та прибиранні (обламуванні) зайвих пагонів.

Зелені операції мають кілька цілей:

  • «очищений» виноград краще зігріватиметься сонцем, значить – гарно зрітиме
  • лоза ліпше провітрюватиметься (а це також запобігає хворобам)
  • поліпшується живлення потрібних пагонів для відмінного врожаю. 

Читайте також: Чеканку винограду неможливо скопіювати з інших регіонів