Закарпатські фермери пояснили, як їм вдається збирати лохину в травні
ТОВ «Агромікс Закарпаття» отримує один з найранніших врожаїв лохини в Україні – наприкінці травня завдяки теплому мікроклімату, захищеному гірським хребтом.
Про це повідомляє журнал «Ягідник».
Господарство обробляє 31 га лохинових насаджень, закладених у 2017, 2020 та частково у 2023–2024 роках. Основні сорти – Дюк і Блюкроп, менші площі займає Сієра. Калібр ягід фермери регулюють обрізуванням і збалансованим живленням. У середньому з одного куща отримують 0,5 кг товарної ягоди.
Минулого року збір у відкритому ґрунті стартував уже 22 травня – настільки ранні терміни забезпечує стабільне тепло та відсутність сильних морозів. Нині в господарстві триває обрізування, яке виконують досвідчені працівники.
«Особливих секретів обрізки у нас немає. Утім, як кожен художник має власний почерк, так і кожен агроном проводить обрізку по-особливому. Але про те, як робити найкраще, можна дізнатися лише на власному досвіді», – зазначив директор Микола Якимець.
Він додав, що, зрештою, навчити обрізувати кущі людину можна вже протягом двох тижнів.
Читайте також: Компанія з Київщини почала вирощувати лохину на гідропониці