Овочі-Ягоди-Сад

Захищеному грунту не вистачає професіоналів, – експерт

Захищеному грунту не вистачає професіоналів, – експерт

Закритий ґрунт вимагає більшої забезпеченості висококваліфікованими кадрами – технолога чи агронома.

Таку думку у своїй статті для журналу «Плантатор» висловив Тарас Баштанник, голова Української плодоовочевої асоціації.

«Це зовсім інша історія, ніж відкритий ґрунт, з погляду і підбору сортів, і підготовки, і посадки, і догляду, і живлення, вимагає особливого захисту тощо, – написав він. – Тому, плануючи входити у тепличний бізнес, треба адекватно оцінювати свої сили. З одного боку, це досить великі інвестиції, а з другого важливо їх не втратити з погляду плановості врожаю і якості. Врахуйте, що в Україні напрямок виробництва в тунелях ягід і овочів тільки формується, особливо субстратне вирощування, спеціалістів з якого тут мало. І в такому випадку це майже органічний процес».

Баштанник висловив сподівання, що з часом спеціалістів стане більше, як і досвіду у фермерів, але наразі треба більше працювати з консультантами, які б вели господарство і навчали на місці наявного технолога чи агронома.

«Саме тоді ви зможете отримати всі переваги закритого ґрунту, – наголосив Баштанник. – Європейські регіони вирощування ягід і овочів в тунелях у Туреччині, Греції та Іспанії формувалися десятками років, і там технології відточені та відкатані. Вони формують світові тренди та по сортах, і по конструктиву тунелів».

Читайте також: Керування ШІ теплицею підвищило урожай томатів чері на 9,6%