Європейські винороби найбільше постраждали від глобального потепління

Вчені зафіксували в Європі найбільше зростання температур серед виноробних регіонів
Про це повідомляє Drinks+ з посиланням на PLOS Climate.
Європейські виноградарі переживають найсерйозніші наслідки зміни клімату у світі. Про це йдеться в дослідженні, яке очолила докторка Елізабет Волковіч з Університету Британської Колумбії.
У проєкті брали участь кліматологи, агрономи, генетики винограду та макроекологи з Франції, Іспанії, США та Канади. Вони проаналізували понад 500 сортів винограду та 10 кліматичних показників. Найсуттєвіші зміни зафіксовано в кількості днів із температурою понад 35°C та загальному тепловому навантаженні.
«Ми виявили, що виноградарські регіони в Європі мають найбільше зростання кількості днів з надзвичайною спекою, що має суттєвий вплив на розвиток лози і якість врожаю», – йдеться в дослідженні.
Найбільше здивування у науковців викликали не мінімальні температури, як очікувалося, а саме теплові піки.
«Той факт, що найбільші зміни спостерігалися саме в показниках теплових екстремумів і загального теплового навантаження, став для мене несподіваним», – сказала Елізабет Волковіч. «Я припускала, що найбільше зміняться такі показники, як холодна погода під час розпускання бруньок чи збору врожаю. Але насправді найчастіше змінювалися саме показники, пов’язані з високими температурами».
Для аналізу використовували, зокрема, дані дослідницького центру INRAE Domaine de Vassal, що багато років накопичує інформацію про сорти винограду.
Читайте також: Через високі температури вино набуває смаку перестиглих фруктів