ЄС посилив вимоги харчової безпеки фруктів і овочів
Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) внесла до регламенту (UE) 2020/685 обмеження на концентрацію перхлоратів в деяких продуктах. Ці сполуки ускладнює засвоєння йоду і впливає на щитовидну залозу.
Про це повідолмяє elespanol.com.
Згідно з регламентом 2020/685, максимальний вміст перхлоратів у фруктах і овочах не повинно перевищувати 0,5 мг/кг. Виняток – капуста кейл, огірки і баштанні культури, для яких встановлено ліміт 0,10 мг/кг.
Як пояснили в Організації споживачів (OCU), перхлорат потрапляє в продукти харчування двома способами: природним чином з атмосфери через опади в грунтові води і через відходи і нітратні добрива, які вносить в грунт людина.
EFSA з 2013 року неодноразово перевіряли фрукти і овочі на наявність токсину. У 2014 році агентство прийшло до висновку, що наявність перхлорату в раціоні протягом довгого часу провокує дефіцит йоду в організмі. З цієї причини європейські власті ухвалили рішення скоротити присутність перхлорату в продуктах харчування і посилити контроль за внесенням добрив і дезінфекцією агропродовольчих товарів. Також в OCU рекомендували перед вживанням ретельно вимити овочі та фрукти.
«У домогосподарствах часто використовуються такі продукти як гідрокарбонати, оцет або хлор для миття продуктів. Тут важливо дотримуватися правильного дозування і не перестаратися, так як надлишок хлору негативно впливає на здоров’я », – додали представники OCU.
Читайте також: ЄС знижує допустимий рівень залишків хлорпірифосу в сільськогосподарській та харчовій продукції