Овочі-Ягоди-Сад

Японія готується до стрибка в агровиробництві, – експерт

Японія готується до стрибка в агровиробництві, – експерт

Японське сільське господарство стоїть на порозі буму, подібного до економічного зростання країни у 1960-х роках, заявив керівник проєктів консалтингової компанії Agri Connect Такеші Судо.

Про це повідомляє Міністерство сільського господарства Нідерландів.

Під час семінару в межах форуму Farm Design & Development, який відбувся на виставці J Agri Week у жовтні, Судо представив модель успішного розвитку агробізнесу. На його думку, ключем є міжгалузеві стратегії та співпраця місцевої влади з інвесторами.

«Я переконаний, що розквіт агровиробництва в Японії ще попереду», – сказав Судо, який раніше працював у компанії Fujitsu та керував створенням тепличних проєктів Smart Agriculture Iwata та Grand Bouquet Otaki.

SAC Iwata – це 8,5 га теплиць середнього та високого рівня технологічності з дослідницьким і логістичним центром, а GBO спеціалізується на вирощуванні орхідей і впровадженні інновацій у пакуванні. Обидва підприємства згодом увійшли до складу Daiwa Food & Agriculture та Aucnet Group.

За словами Судо, більшість японських муніципалітетів поки обмежуються підтримкою чинних фермерів і культур, не розглядаючи ширші бізнесові можливості. Проте вже зараз у країні реалізується понад 120 нових аграрних проєктів місцевих влад, що, на його думку, свідчить про зміни.

Судо також наголосив на важливості «дизайн-мислення» при плануванні агропроєктів і тісної співпраці між регіонами. Як приклад він навів нідерландський кластер Agriport A7, зазначивши, що подібні партнерства між компаніями та органами влади могли б стати рушієм і для японського агробізнесу.

Читайте також: Японські вчені створили новий сорт винного винограду з використанням дикого генотипу