Овочі-Ягоди-Сад

Якісні зелені яблука Голден калібром від 70-80 мм завжди будуть у ціні, – експерт

Якісні зелені яблука Голден калібром від 70-80 мм завжди будуть у ціні, – експерт


Виробники, які можуть вирощувати сорт яблук Голден Делішес з належними параметрами, ніколи не будуть мати проблем з його збутом.

У цьому запевняє Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit, коментуючи ринкову ситуацію минулого експортного сезону журналу «Садівництво по-українськи».

«На відміну від Гали, яка продається на свіжому ринку всіх калібрів, навіть найменших (50 мм), – зауважує він, – Голден більш-менш успішно їде у Саудівську Аравію і Емірати з калібром 70-80 мм, менше яблуко йде набагато гірше. Більші калібри сорту Голден мають гарний потенціал у країнах Південної Європи».

Голден має бути не тільки якісним, а й тих клонів, яким притаманна чиста шкірка: не має бути сітки чи якихось крапинок, наголошує експерт. Більша частка ринку хоче Голден зеленого кольору, а це вирішують терміни зберігання.

«Всі розуміють: якщо Голден прийшов кудись на далеку відстань жовтого кольору – це «обтяжлива обставина», і таке яблуко треба реалізовувати якомога швидше, жовтий Голден вважається якби «несвіжим», – розповідає Гуржій.

З іншого боку Швеція та південна Європа сприймають жовтий Голден досить непогано, а у Великобританії дуже полюбляють жовтуватий з червоним бочком – клон Голден Парсі Да Роса, який вирощують в Україні декілька виробників. Також червоний бочок може з’являтися за певних погодних умов на верхніх шарах крони у клону Голден Рейндерс – тому такі яблука варто збирати окремо, адже вони цінуються на міжнародному ринку, радить керівник USPA. 

Читайте також: Українські яблука Ред Делішес зрівнялися за ціною з італійськими і французькими