Як живлення кальцієм впливає на лежкість яблук
Підвищення вмісту кальцію в плодах дозволяє уникати фізіологічних хвороб та збільшити термін зберігання, вважає Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).
Про це йдеться у статті в журналі «Садівництво по-українськи».
«Унесення кальцію дуже важливе, тому що впливає на лежкість фруктів під час зберігання. Проте польові та лабораторні дослідження свідчать, що навіть значне збільшення вмісту кальцію у ґрунті мало впливає на його вміст у плодах», – йдеться у публікації.
Однак, на думку автора, це не означає, що вапнування ґрунту можна припинити. Вапнування підтримує правильну кислотність ґрунту з pH у межах 6,2–6,7. До того ж кальцій нейтралізує токсичну дію важких металів на рослини. Як порівняти з іншими мінеральними компонентами, кальцій слабко пересувається в рослині. Також конкуренція за кальцій виникає у кроні між плодами, що розвиваються, й пагонами.
«За подовження сезону зберігання у яблуках зростає вміст оксалатів й ацетатів, які, зв’язуючись із кальцієм, зменшують кількість фізіологічно активного кальцію, – наголошується в публікації. – Ураховуючи, що більш ніж половина кальцію в м’якуші яблук перебуває у вигляді різних органічних і неорганічних сполук, неважко здогадатися, що фізіологічно активного кальцію там мало. Через це в частини плодів доходить до різних порушень, які проявляються у вигляді фізіологічних хвороб. Тому в рекомендаціях, що стосуються профілактики хвороб під час зберігання, багато уваги приділяється підвищенню вмісту кальцію в плодах».
Читайте також:Помірний ріст яблунь сприяє регулярному плодоношенню